czwartek, 10 sierpnia 2017

Gotowanie z dzieckiem: przepisy na proste potrawy, które dziecko może zrobić z niewielką pomocą dorosłego...



Wspólne gotowanie sprawia dzieciom nie tylko ogromną frajdę i daje mnóstwo radości (maluchy uwielbiają mieszać, wałkować ciasto i lepić kulki). Dodatkową zaletą gotowania z dziećmi jest też to, że chętniej zjadają one przygotowane przez siebie posiłki. Zobacz przepisy na proste potrawy, które można przygotować z przedszkolakiem, uczniem pierwszej klasy i trochę starszym dzieckiem.

Zanim zaczniesz gotować z dzieckiem, wspólnie wybierzcie przepis na potrawę, której przygotowanie nie sprawi wielu trudności małemu kucharzowi. Najważniejsze jest, aby dziecko mogło aktywnie uczestniczyć w gotowaniu, a nie tylko przyglądać się, jak robi to dorosły, bo szybko się tym znudzi. Zapytaj dziecko o to, co chciałoby ugotować – doda mu to pewności siebie i poczucia, że liczysz się z jego zdaniem.

Zanim zaczniecie zadbaj o to, aby dziecko miało łatwy dostęp do blatu roboczego (niech usiądzie np. na stabilnym wysokim stołku. Umyjcie ręce, przygotujcie wszystkie potrzebne urządzenia i załóżcie fartuszki. Jesteście gotowi do pracy!

Gotowanie z przedszkolakiem: przepis na jabłka pieczone z konfiturą.

Potrzebujesz:
Kilka ładnych, równej wielkości jabłek, miód, ¼ kostki masła, ulubioną konfiturę owocową, narzędzie do wydrążania środków z jabłek, głęboką blachę od pieczenia.

Przygotowanie:
Razem z dzieckiem umyjcie jabłka. Następnie wydrąż z owoców środki. Wspólnie włóżcie do wydrążonych jabłek po odrobinie miodu i łyżeczce konfitury. Daj dziecku do rączki kawałek masła. Niech wysmaruje nim spód blachy. Na dno wlej odrobinę wody, żeby jabłka w trakcie pieczenia się nie przypaliły i pomóż dziecku w ustawianiu jabłek na blasze. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 st. C. Piecz owoce przez ok. 40 min., od czasu do czasu polewając je sosem z dna blachy. Pieczone jabłka są gotowe do jedzenia, kiedy tylko trochę przestygną.

Gotowanie z 7-latkiem: przepis na ciasteczka owsiane z żurawiną.

Potrzebujesz:
25 dkg płatków owsianych górskich, 1 łyżkę masła (rozpuszczonego), szczyptę soli, ¼ łyżeczki sody oczyszczonej, pół szklanki wrzątku, garść ulubionych bakalii, np. suszonej żurawiny.

Przygotowanie:
Do miski wsypcie płatki owsiane, sól, sodę oczyszczoną i bakalie. Dodajcie masło i dokładnie wymieszajcie. Możesz umówić się z dzieckiem, że to ono dodaje składniki a ty dokładnie je ze sobą mieszasz. Dolewaj wrzątek cały czas mieszając, aż powstanie twarda masa. Zagniataj ciasto rękami, aby masa zrobiła się gładsza i bardziej jednolita. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 st. C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Razem z dzieckiem formujcie z ciasta niewielkie kulki, a po położeniu ich na blachę spłaszczajcie je w taki sposób, aby powstały okrągłe ciasteczka. Ciastka piecz przez 15-20 min (aż brzegi się zarumienią).

Gotowanie z 10-latkiem: drobiowe kotleciki z pieczarkami.

Potrzebujesz:
250 dkg piersi z kurczaka, 75 g żółtego sera, 75 g pieczarek, 1 jajko, 1 łyżkę mąki, sól, pieprz, bułkę tartą do smażenia, masło klarowane do smażenia.

Przygotowanie:
Posiekaj w drobną kostkę pierś z kurczaka. W tym czasie dziecko może zetrzeć ser na tarce o dużych oczkach. Razem z dzieckiem umyjcie i drobno pokrójcie pieczarki. Większość kolejnych czynność dziecko może wykonać już praktycznie samo (oczywiście pod bacznym nadzorem). Kurczaka, pieczarki i ser wrzucamy do miski i mieszamy. Następnie (to jedno z najtrudniejszych zadań do wykonania dla młodego kucharza) do miski wbijamy jajko. Potem wystarczy już tylko posolić, dodać mąkę i odrobinę pieprzu. Dokładnie wymieszać. Teraz najprzyjemniejsza czynność – coś co lubią robić chyba wszystkie dzieci, czyli lepienie kulek i formowanie z nich kotlecików. Na koniec wystarczy każdą kulkę obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym maśle – tę czynność powinien wykonać już dorosły.

Smacznego!

Znacie inne pomysły na potrawy, które można gotować z dziećmi? Podzielcie się nimi w komentarzach pod artykułem.

Źródło: poradnikzdrowie.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz